Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Möt Ida-Linn Näzeilus som är först på plats när företaget H2 Green Steel ska börja bygga upp sin storskaliga anläggning för fossilfritt stål i Boden. Foto: Anders Öhlund/SVT

Nu öppnar H2 Green Steel i Boden – Ida-Linn först på plats

Publicerad

Ett tomt kontor på 155 kvadratmeter – och bara en anställd. Ida-Linn Näzeilus är först på plats från stålföretaget H2 Green Steel när kontoret öppnat upp i Boden.

Stålföretaget ska bygga en storskalig anläggning för fossilfri ståltillverkning i Norra Svartbyn utanför Boden. Under måndagen rapporterade Dagens Industri att H2 Green Stel tar in runt en miljard kronor och får därmed ytterligare två kända och tunga investerare på sin lista.

Nu har företaget även öppnat upp ett nytt, om än lite tomt, kontor i Boden.

– Det känns spännande att vara här, och samtidigt skönt att vi är igång. Jag kommer att få fler kollegor de närmaste veckorna. Sedan har jag kollegor i Stockholm också, säger Ida-Linn Näzeilus vars officiella titel är VP of Environment and Society.

Saknar 24 miljarder

Investeringen väntas kosta 25 miljarder och nu är alltså första miljarden säkrad. Enligt Dagens Industri var ambitionen att säkra 500 miljoner kronor i en första finansieringsrunda, men nu står det klart att det blev det dubbla.

Ståltillverkning igång om drygt tre år

Enligt planerna ska stålverket med 1 500 anställda vara igång 2024-2025. Satsningen medför att Sveriges nettoexportvärde beräknas öka med omkring 30 miljarder kronor.

– Det  är en ambitiös tidsplan som vi måste klara. Snart är Boden en stålstad, säger Ida-Linn Näzeilus.

Möt henne och se hur lokalerna ser ut i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fossilfri ståltillverkning

Mer i ämnet