Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Näringsminister Ibrahim Baylan (S) deltog under måndagen i ett samtal med LKAB, SSAB och Vattenfall om de utmaningarsom finns för satsningarna på fossilfri ståltillverkning i Norrbotten. Foto: SVT

Näringsministern vill ”biffa upp” myndigheter i norr inför de gröna stålsatsningarna

Publicerad

Långa tillståndsprocesser anges som det stora problemet för satsningarna på fossilfri ståltillverkning i Norrbotten. Nu lovar näringsminister Ibrahim Baylan (S) jobba för att ”biffa upp” myndigheter i norra Sverige.

Under måndagen genomfördes ett digitalt rundabordssamtal med de tre vd:arna för samarbetsbolagen bakom Hybrit, det vill säga LKAB, SSAB och Vattenfall samt näringsminister Ibrahim Baylan, miljö- och klimatminister Per Bolund.

De stora utmaningarna inför Hybritprojektet diskuterades.

Bolagens främsta önskemål

Det som konsekvent framhölls var de långa handläggningstiderna för att få miljötillstånd och tillstånd för elnät och annan infrastruktur. De måste gå snabbare än idag om man ska kunna genomföra mångmiljardsatsningarna enligt den utsatta tidsplanen.

Hybrits pilotanläggning i Luleå har redan börjat producera fossilfritt stål, demonstrationsanläggningen i Malmberget ska göra det 2026 och senast 2045 ska LKAB och SSAB vara helt fossilfria.

Diskussionen startade redan på måndagsmorgonen med just det innehållet som bolagen framhöll i en debattartikel i Dagens Industri.

Global miljönytta – inte bara lokal miljöpåverkan

Enligt de tre vd:arna handlar det om att se över regelverken samt att även ge mer resurser till myndigheterna och domstolar som se till att de efterlevs.

Just dessa lovade Ibrahim Baylan skulle ”biffas upp” i norra Sverige.

– Många av de instrustriprojekt som vi pratat om ligger ju och kommer att ligga i norra Sverige, säger han.

Ett annat förslag kom från Vattenfalls vd Anna Borg och handlade om att den globala miljönyttan, och inte bara den lokala miljöpåverkan, borde synas i miljötillståndsansökningar.

I klippet hör ni ett utdrag från samtalen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fossilfri ståltillverkning

Mer i ämnet