”Vi har en ambition att garantera alla ingenjörsstudenter vid LTU sommarjobb nästa sommar” säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor på Luleå tekniska universitet. Foto: Anders Hjertström/SVT

Basindustrin kraftsamlar – 25 000 fler invånare behövs i Norrbotten och Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Luleå tekniska universitet ska locka 25 000 personer till norra Sverige. Första steget är att alla ingenjörer som studerar på universitetet ska erbjudas sommarjobb. Orsaken är det stora behovet av arbetskraft till industrierna i Norrbotten och Västerbotten.

– Många av våra studenter kommer från andra delar av landet och flyttar tillbaka efter studierna. Därför är det viktigt att behålla dem och knyta dem till regionen. Vi har en ambition att garantera alla ingenjörsstudenter vid LTU sommarjobb nästa sommar, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor vid Luleå tekniska universitet.

Tusen miljarder kronor

Orsaken till satsningen är de stora investeringar som görs i Norrbotten och Västerbotten de kommande 20 åren. Det handlar om över tusen miljarder kronor och behovet av arbetskraft är stort.

Många av investeringarna, som batterifabriken Northvolt i Skellefteå, LKAB:s satsning på fossilfri järnsvamp, HYBRIT:s satsning på fossilfritt stål och H2 Green Steel i Svartbyn i Boden är viktiga för att Sverige och Europa ska klara klimatmålen.

– Norra Sverige driver miljöomställningen. Och det är väl helt underbart att det är vi som får vara drivmotorn och visa Europa vägen, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn.

Norrut för att ”rädda världen”

Universitetets projekt heter T-25 och i det ingår LKAB, SSAB, Northvolt, Boliden, Mobilaris, SSAB och Skellefteå Kraft.

– Miljön ligger många unga varmt om hjärtat och det är i basindustrierna du verkligen gör skillnad. Så vill man rädda världen får man komma hit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.