Markus Petäjäniemi, LKAB. Foto: Hans Sternlund/SVT

Historisk järnmalmspellets producerad i Malmberget

Publicerad

Hybrit-initiativet och LKAB har för första gången producerat järnmalmspellets med fossilfria bränslen – en produkt med hundra procent bioolja.

– Det här är historiskt och vi är otroligt stolta över att vara först i världen, säger Markus Petäjäniemi, LKAB.

Fossilfria bränslen, istället för kol och olja i LKAB:s pelletsprocess, är ett nödvändigt steg mot målsättningen om att bli först i världen med en värdekedja för fossilfritt stål.

Det ska i sin tur sänka Sveriges totala koldioxidutsläpp med tio procent. Nu har Hybrit-initiativet, ett samarbete mellan SSAB, LKAB och Vattenfall, brutit ny mark.

Världens första järnmalmspellets med hundra procent bioolja är producerad.

– Det här är historiskt och vi är otroligt stolta över att vara först i världen. Det gör oss cirkulära, och är ett steg närmre att vara en ledande koldioxidfri aktör i en fossilfri värdekedja från gruva till färdig stålprodukt, säger Markus Petäjäniemi, direktör Marknad och teknik LKAB.

Ska minska utsläppen i Malmberget

I juni drifttog Hybrit en anläggning för bioolja på LKAB:s område i Malmberget. Anläggningen förser ett av LKAB:s befintliga förädlingsverk, och genom att använda biobränsle som värmekälla, endast i detta verk, kan de fossila koldioxidutsläppen för verksamheten i Malmberget minska med upp till 40 procent.

–  Bioolja är ett viktigt steg i omställningsprocessen mot fossilfrihet. Vi är glada över att ha de första järnmalmsprodukterna producerade med helt fossilfria bränslen på plats för vidare förädling till stål, säger Sofia Nordqvist, projektledare för Hybrit.

Lyckade pilotförsök i Luleå

Parallellt pågår försök med andra koldioxidfria och fossilfria värmningstekniker i LKAB:s experimentanläggning i Luleå.

– Vi ser att det finns koldioxidfria bränslealternativ som i det här tidiga skedet fungerat bra i pilotförsöken. Ur flera aspekter bättre än LKAB:s traditionella bränslen kol och olja, säger Christian Fredriksson, forskningsingenjör LKAB.

Det är tallbeckolja, en restprodukt från tillverkning av pappersmassa, som använts i Malmberget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fossilfri ståltillverkning

Mer i ämnet