Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar vår reporter om hur energiförbrukningen kan komma att förändras i energiområdet. Foto: Randi Gitz/SVT

Storsatsningar på tung industri i norr kräver mer el än vad Luleälven producerar

Uppdaterad
Publicerad

Ett par storsatsningar på tung industri gör att norra Norrland inte längre kommer att kunna skicka lika mycket el till södra Sverige. Behovet kan istället bli det omvända i vissa perioder.

I Skellefteå byggs batterifabriken Northvolt. På en yta stor som Gamla stan i Stockholm ska bilbatterier byggas till framtidens elbilar. Fabriken kommer kräva två terawattimmar per år. (TWh) Det är lika mycket el som 100 000 villor förbrukar på ett år, eller hela årsproduktionen i Sveriges effektmässigt största vattenkraftstation: Harsprånget i Luleälven.

Hybrit kräver hela Luleälvens produktion

Men det är ändå inget jämfört med satsningen i Luleå. I Hybrits pilotanläggning pågår forskning kring produktion av fossilfritt stål. När anläggningen byggs ut – då behöver Hybrit lika mycket el som hela Luleälven producerar. (15TWh/år)

I videon ovan berättar SVT:s reporter Randi Gitz mer om hur mycket el fabrikerna kräver och hur energiförbrukningen kan ändras i landet.

Motsvarar behovet hos hela Storgöteborg

Region Norrbotten och Västerbotten har gjort en analys av framtidens effektbehov i elområde 1. Från ett överskott på 3 000 Megawatt, MW, så minskar överskottet med 2 400 MW inom åtta år. Det motsvarar effektbehovet hos hela Storgöteborg.

Så här såg elförbrukningen ut per område vecka 50 år 2019. Foto: SVT Design

Regionrådet: Okunskap i söder

Regionråd Nils-Olov Lindfors (C) i Norrbotten tycker sig se en okunskap söderut kring vad som pågår i norr. Europas största landbaserade vindkraftpark Markbygden byggs fortfarande och effekten ökar hela tiden. Trots det poängterar regionrådet.

– Det är otroligt viktigt att folk förstår att den ytterligare kraftproduktion som byggs i Norrbotten krävs inte för ytterligare export söderut, utan för vårt eget näringslivsbehov.

Ingen upprustning planerad

Det har länge pratats om att man måste bygga bort den så kallade flaskhalsen mellan elområde 1 och söderut för att kunna skicka mer el. Nu ifrågasätter regionrådet Nils-Olov Lindfors (C) om detta är ekonomiskt försvarbart.

– Vi kommer fortsatt kunna leverera elkraft söderut, men jag ifrågasätter att bygga ut stamnätet ytterligare. Det kanske är en investering på säg 65 miljarder kronor och då måste man ju ha något att leverera i det nya stamnätet.

Svenska kraftnät har just nu bara tagit beslut om att förbättra elnätet upp till Sollefteå, men ser över behovet av att upprusta nätet ännu längre norrut.

Nätutvecklingschefen Tobias Edfast vid Svenska kraftnät bedömer att elområde 1 även fortsatt kan skicka el till södra Sverige, men i framtiden kommer också perioder då området behöver ta emot el.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer