• Viktigt meddelande:

    Ett misstänkt farligt föremål har hittats i Upplands-Bro nordväst om Stockholm. Boende i närheten av kommunhuset i Kungsängen ombeds stanna inomhus tills vidare. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Allt du behöver veta om batterifabriken Foto: Arkiv/Northvolt

Allt du behöver veta om batterifabriken

Uppdaterad
Publicerad
Företaget Northvolt planerar att bygga Europas största batterifabrik i Sverige. I klippet ovanför får du veta det du behöver veta om de stora planerna.

Den stora batterifabriken i Skellefteå beräknas kosta totalt 30 miljarder kronor att bygga och demofabriken i Västerås en miljard.

Northvolt har fått finansiering från Vattenfall, ABB, Scania, Energimyndigheten, Vinnova,Vindkraftsbolaget Vestas,EU och Stena. Det har även fått ett lån av Europeiska investeringsbanken.

Det har dock rapporterats om att det gått trögt med att säkra finansieringen. Men Northvolts planer är att testanläggningen i Västerås ska vara klar 2019 och den stora fabriken för batteriproduktion ska vara helt klar i Skellefteå 2023.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet