Det är mycket ska göras i Skellefteå för den planerade batterifabriken menar Mikael Lindmark projektledare för Skellefteå kommun. Foto: SVT/Pressbild

Det här gör Skellefteå för batterifabriken

Uppdaterad
Publicerad

Detaljplanen som möjliggör en batterifabrik i Skellefteå har nu vunnit laga kraft. Kommunen jobbar nu praktiskt vidare för att skapa alla förutsättningar inför ett eventuellt igångsättningstillstånd för fabriken.

– Vi ska markbereda en väldigt stor yta. Vi ska förse den här tomten med kraftförsörjning, ånga, fjärrvärme och återcirkulation av värme. Vi ska också få fram fibernät såklart och ordna vägar, järnvägar, vatten och avlopp, säger Mikael Lindmark projektledare för Skellefteå kommun.

Insatserna som planeras, till exempel att föränga Torsgatan, kommer att göras oberoende av om det blir en batterifabrik eller inte eftersom industritomten hursomhelst ska ställas i ordning menar Mikael Lindmark.

Företaget Northvolt lämnade in sin ansökan om tillstånd till mark- och miljödomstolen i Umeå just före jul och har en förhoppning om att få ett beslut redan i maj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet