Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under LKAB:s årsstämma på torsdagen blev det klart att den tidigare finansministern Anders Borg tar över som ordförande efter Göran Persson. Foto: SVT

Klart: Anders Borg blir ordförande för LKAB

Uppdaterad
Publicerad

Idag klubbades Anders Borg igenom som ny ordförande för det statliga gruvbolaget LKAB. Men beslutet har lyft en viss oro från facket.

– Hans erfarenhet angående gruvor är väl inte allt för stor, säger Gruvfyrans ordförande Tomas Larsson.

Under LKAB:s årsstämma på torsdagen blev det klart att den tidigare finansministern Anders Borg tar över som ordförande efter Göran Persson.

Borg har sedan ifjol suttit som ledamot i styrelsen och blev i mars nominerad till rollen av den nuvarande finansministern Elisabeth Svantesson (M).

Urspårning på Malmbanan vid Vassijaure

Under vintern har LKAB haft stora problem med malmbanan och flaggat för varsel. Samtidigt mångmiljardsatsar gruvbolaget mot en koldioxidfri omställning.

– Man hade gärna sett vår nuvarande ordförande sitta något år till för att sätta igång allt det här som har med omställningen att göra, säger Tomas Larsson.

I klippet hör du Anders Borg om den nya rollen och Gruvfyrans kritik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Urspårning på Malmbanan vid Vassijaure

Mer i ämnet