Henrik Ölvebo (MP) kommunalråd Gällivare och Lenita Ericson (S) kommunalråd Luleå vill båda ha Hybrit till sin kommun. Foto: SVT

Gällivare och Luleå i dragkamp om unika mångmiljonprojektet

Uppdaterad
Publicerad

Innan årsskiftet ska det avgöras var jättesatsningen på fossilfri ståltillverkningen ska fortsätta. Här ger kommunalråden i Gällivare och Luleå några av sina bästa argument för sina respektive orter.

Pilotanläggningen i Luleå invigdes häromveckan och nu pågår samråd inför fortsättningen av satsningen på Hybrit.

Hybrit är ett samarbetsprojekt mellan SSAB, LKAB och Vattenfall där målet är att producera järnsvamp utan fossila bränslen. Järnsvampen ska i sin tur förädlas till stål, till att börja med i en anläggning i Oxelösund.

Stora utvecklingsmöjligheter

Snart ska man bestämma plats för lokalisering av demonstrationsanläggning där järnsvamp ska produceras i industriell skala. Det är en satsning som inte bara handlar om arbetstillfällen under bygget och driften. Det bedöms handla om stora utvecklingsmöjligheter även på längre sikt.

I såväl Gällivare som i Luleå finns en bred politisk enighet om att satsningen borde hamna just där.

Gällivares kommunalråd Henrik Ölvebo (MP) och Luleås dito Lenita Ericson (S) ger några av sina bästa argument i videoklippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fossilfri ståltillverkning

Mer i ämnet