Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den långa bostadskön i Kiruna gör att en bostadssökande kan få köa i 20 års tid. Foto: Teuvo Palomäki/Hans Sternlund/SVT

Tjugo års kötid för bostad i nya Kiruna centrum

Uppdaterad
Publicerad

Det råder stor bostadsbrist i Kiruna och det är inte ovanligt att bostadsökande måste ha en kötid på tio år för att få en lägenhet oavsett vilket område de väljer. Vill man bo på någon av de nya adresserna så kan man förvänta sig fördubblad kötid.

– Man kan knappt få en lägenhet i nya Kiruna, säger Mats Dahlberg, avgående vd för Kirunabostäder.

Orsaken till den långa bostadskön i Kiruna är stadsomvandlingen och att man river mer än man hinner bygga. I bostadskön står i dag 23 256 personer i en kommun som bara har 22 600 invånare. Av de som hoppas på hyreskontrakt är 7 070 personer mellan 16 och 25 år gamla.

– Det är bostadsbrist i Kiruna precis som i alla städer i Sverige. Vi har sagt att vi måste bygga bostäder och vi har sedan 2018 producerat allt vi kan. Vi släpper 170 lägenheter till kön i slutet av året och de kommer att försvinna direkt, säger vd Mats Dahlberg på kommunala Kirunabostäder.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Svårt att säga exakt kötid

Enligt Mats Dahlberg är det är svårt att exakt veta hur lång kötiden är eftersom det varierar mellan olika områden, och att det är ett system som beräknas med poäng som sökande får beroende på hur många dagar de stått i bostadskön.

– Vi har definitivt en lång bostadskö men hur lång den är jättesvårt att säga faktiskt, säger Dahlberg.

Vid årsskiftet kommer 170 lägenheter släppas.

– Men det kommer fortsätta vara lång kö, säger Mats Dahlberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet