Betydligt fler bostäder rivs än vad det byggs nya i Kiruna. I klippet hör du Mattias Lundström, vd på HSB Norr, förklara hur traditionen hos Kirunaborna när det gäller bostadsköp har påverkat bostadsmarknaden. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

900 bostadsrätter rivs – men få vill bygga nya: Tradition och Kirunafaktorn bakom

Uppdaterad
Publicerad

I Kiruna kommer 900 bostadsrätter att rivas. Hittills har det byggts 148 nya och det innebär ett underskott på 752 bostäder. Men trots bristen finns det för närvarande inga nya byggprojekt.

Enligt Mattias Lundström, vd på HSB Norr, är orsaken till att det byggs så få bostadsrätter de höga byggkostnaderna.

Men också på grund av tradition och att det historiskt sett funnits en ovilja från Kirunaborna att köpa nyproduktion.

Stadsomvandlingen i Kiruna

– I grund och botten är det så. För att kunna bygga bostadsrätter så måste man få ihop kalkylen, säger Lundström och menar att intäkterna från försäljning av lägenheterna och kostnaderna för att bygga nya måste gå ihop.

– För att få ihop ett projekt måste man få lönsamhet i det. Hade det varit stora vinster överallt, som i exempelvis Umeå och Luleå, så hade man byggt på alla orter, berättar Mattias Lundström.

Kirunafaktorn avgörande

Sedan finns även den så kallade Kirunafaktorn. Den innebär att byggmarknaden i staden är extremt överhettad med dyrare byggvaror – och avståndet som gör att personal måste flygas in och inkvarteras i dyra boenden.

– Det är dyrare att bygga på orter där det inte har byggts nytt på länge. Vi bygger billigare per kvadratmeter i Umeå än i Kiruna, dessutom har Kiruna en väldigt god arbetsmarknad och lokal stark konjunktur. Då är det svårare att få lokala underleverantör vilket driver upp priserna.

I klippet hör du Mattias Lundström berätta om orsaken till att Kirunaborna historiskt sett hellre köpt befintliga bostäder än nyproducerade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet