Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Tomas Stålnacke, projektchef för Kirunabostäder, berätta varför byggandet blir så mycket dyrare i Kiruna. Foto: Thommy Johansson/SVT

Därför är det dyrare att bygga i Malmfälten: ”Nära smärtgränsen”

Uppdaterad
Publicerad

Det är dyrt att bygga i Malmfälten och den så kallade ”Kirunafaktorn” innebär att det blir ännu dyrare att bygga i Kiruna kommun än vid kusten.

– Kostnaderna är väldigt nära smärtgränsen, säger Tomas Stålnacke, projektchef för Kirunabostäder.

Byggmarknaden i Kiruna är extremt överhettad med dyrare byggvaror. Men även avståndet spelar roll: Personal måste flygas in och inkvarteras i dyra boenden. Allt det här tillsammans är ett begrepp som kallas för ”Kirunafaktorn” i byggsvängen.

– Man brukar säga att i Umeå är det normala priser, i Luleå är priserna tio procent dyrare och i Malmfälten stiger priserna ytterligare 20 procent. Det är ”Kirunafaktorn”, säger Tomas Stålnackes.

Mycket på gång samtidigt

Det är samhällsomvandlingen i Malmfälten som är orsaken till den överhettade byggmarknaden. Många stora byggprojekt är i gång samtidigt eller ska påbörjas den närmaste tiden.

Samhällsomvandlingen måste fortskrida men var slutnotan hamnar i den överhettade byggmarknaden är svårt att förutse.

I videon ovan hör du Tomas Stålnacke, projektchef för Kirunabostäder, berätta om de skenande byggkostnaderna i Kiruna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet