Mats Dahlberg, vd på Kirunabostäder, känner oro över situationen i Kiruna. Hör honom berätta mer i klippet. Foto: Thommy Johansson/SVT

Överhettad byggmarknad i Kiruna kan innebära högre hyror

Uppdaterad
Publicerad

Den överhettade byggmarknaden i Kiruna kommun innebär enormt dyra byggkostnader i samhällsomvandlingen – och därmed ökar risken för dyrare hyror för nya lägenheter.

De första hyreshusen med 68 lägenheter som kommunägda Kirunabostäder byggde under samhällsomvandlingen, och som blev inflyttningsklara förra året, hade en byggkostnad på 31 000 kronor per kvadratmetern.

Ökade med 35 procent

I den senast upphandlingen låg anbuden på 42 000 kronor per kvadratmetern, vilket innebär en prisökning på runt 35 procent på bara något år.

Stadsomvandlingen i Kiruna

– Vi kan inte hyressätta den här kostnadsstegringen. Nästa projekt måste vi fundera över hur vi ska hantera den här situationen, säger Mats Dahlberg, vd på Kirunabostäder.

”Kostnadsstegringen är ingen bra situation”

Förutom att bostadsbolaget ersätter bostäder inom samhällsomvandlingens ram, är planen att tillföra fler bostäder till bostadsmarknaden.

– Nu bygger vi 70 lägenheter men vi räknar med att bygga upp mot 200 fler lägenheter, men kostnadsstegringen är ingen bra situation för Kiruna, säger Mats Dahlberg.

Hör mer i videon ovan om Mats Dahlbergs oro över ökade byggkostnader och hyror.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet