Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så här såg det ut 1998 – hör Tomas Stålnacke på Kirunabostäder om byggplanerna drygt 25 år senare: ”Lätt att vara efterklok”. Foto: Arkivbilder/SVT

Här revs 600 bostäder i Kiruna – nu ska de byggas upp igen

Publicerad

För 25 år sedan avvecklades omkring 600 bostäder i Kiruna som hade stått tomma en längre tid. Nu ska det kommunala bostadsbolaget Kirunabostäder bygga upp bostäderna igen – på samma plats där de revs.

Planen var egentligen att Kirunabostäder skulle bygga på det som betecknas kvarter 90 i nya centrum, nära platsen dit Kiruna kyrka ska flyttas.

Men det kom bara in ett enda anbud och det skulle gett höga byggkostnader och i förlängningen en hög hyra.

Stadsomvandlingen i Kiruna

– Vi har räknat att månadshyran skulle bli 16 000-17 000 kronor för en normalstor trea. I Kiruna är det extremt högt så vi törs inte gå vidare med det projektet, säger Tomas Stålnacke, tillförordnad vd vid Kirunabostäder.

Väljer gammal före obruten mark

I stället blickar bolaget på de områden där bostäder revs i stor skala kring millenieskiftet. På områdena Lombolo backe, Lombolo strand och Glaciären revs omkring 600 lägenheter.

Att bygga där beräknas bli en billigare lösning än att bygga på helt obruten mark som är fallet i nya centrum.

– Det behöver byggas i Kiruna centrum också, men vi kommer inte kunna vara med just nu i alla fall, säger Tomas Stålnacke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet