Foto: Bilder från förundersökningen. Montage: SVT

21-åriga kvinnan döms till åtta års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Åtta års fängelse för dråp. Det blir straffet för den 21-åriga kvinna som dödade en 36-årig man i Malmberget i juni.

Mannen och kvinnan har tidigare haft ett förhållande, och på kvällen den 19 juni kom mannen hem till kvinnan i centrala Malmberget. Han blev inte insläppt och stod vid dörren, och efter ett gräl ska kvinnan ha hämtat en kniv från köket. Mannen ska ha vägrat lämna bostaden, och kvinnan stack honom då två gånger i bröstet.

Mannen lämnade platsen och satte sig utanför flerbostadshuset, där han sedan hittades av förbipasserande. Han fördes i ambulans till Gällivare sjukhus där han opererades akut, men avled av skadorna klockan 23.00.

Misstänkt mord i Malmberget

Kvinnan har i förhör och under rättegången erkänt att hon knivstuckit mannen, men har sagt att hon inte haft uppsåt att döda honom.  Hon har också sagt att hon handlade i nödvärn. Det bedömer Gällivare tingsrätt att det inte varit fråga om, men de konstaterar i domen att det finns förmildrande omständigheter. Därför döms kvinnan för dråp och inte mord.

Kvinnan ska även betala skadestånd på totalt cirka 150.000 kronor till mannens anhöriga och dödsboet efter honom, vilket också var vad de yrkat på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord i Malmberget

Mer i ämnet