• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Smittspridningen i Aitikgruvan i Gällivare har planat ut och inga nya bekräftade fall har rapporterats in senaste veckan. Foto: SVT

24 covidfall i Bolidens Aitikgruvan i Gällivare: ”Det påverkar produktionen”

Uppdaterad
Publicerad

Det är just nu ett tufft läge för Aitikgruvan i Gällivare. Anledningen är att produktionen påverkas både av ett stort covidutbrott och tekniska problem i anrikningsverket.

För två veckor sedan började allt fler personer, som jobbar inom produktionen, att insjukna i covid-19 i Aitikgruvan i Gällivare.

Nu har 24 personer konstaterats med covid-19 samtidigt som tio personer är hemma, då de antingen jobbat i närheten av någon med covid-19 eller känner förkylningssymptom.

– Men klusterutbrottet har börjat plana ut. Vi har inga nya bekräftade fall av smittan sedan förra veckan, säger Hans Jönsson, områdeschef på Boliden-Aitik.

Förväntas påverka rörelseresultatet negativt

Trots att inga fler har insjuknat påverkas produktionen i allra högsta grad. Hans Jönsson uppger inga exakta siffror men i måndags meddelade bolaget via ett pressmeddelande att rörelseresultatet förväntas påverkas negativt med närmare 200 miljoner kronor under det första kvartalet i år.

Det negativa resultatet har dock inte bara med covidutbrottet i Gällivare att göra, utan Boliden har även produktionsstörningar i Taragruvan på Irland samt att en av kvarnarna i anrikningsverket i Gällivare står still på grund av tekniska problem.

– Men är folk borta så påverkar det bemanningen, och nu har vi haft det i en vecka och det påverkar produktionen, säger Hans Jönsson, områdeschef på Boliden-Aitik.

100 tester per dag

Totalt sett har 700 personer snabbtestats för covid-19 sedan utbrottets början. Dessa tester tas alltså på friska människor i förebyggande syfte. Enligt Hans Jönsson testas personalen två gånger i veckan och runt 100 tester tas på en dag.

  • Alla som inte jobbar direkt i produktionen kan jobba hemifrån.
  • Alla som har varit i kontakt med de smittade stannar hemma.
  • Alla utan symptom får ta snabbtest för covid-19 för att se om de bär på viruset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet