34 miljoner saknas i Kalix kommun – stålbad väntas komma

Uppdaterad
Publicerad

Kalix befinner sig i ett ansträngt ekonomiskt läge. Inför åren 2019 och 2020 saknas det omkring 34 miljoner kronor i budgeten.

Trots att Kalix kommun förra året gick plus med åtta miljoner kronor, fattas det runt 34 miljoner i budgeten för de närmsta två åren. Därför kommer nu omfattande besparingar att genomföras.

Bland annat föreslås ökade avgifter för hemsjukvård, och höjda parkeringsavgifter.

– Jag vill inte peka ut någonting, men som det ser ut nu kommer vi få vända på varenda sten, som alla andra kommuner i Norrbotten får göra, säger kommunalrådet Tommy Nilsson (S).

Färre invånare – mindre pengar

Anledningen till det ekonomiska underskottet har bland annat att göra med kommunens sjunkande befolkningsantal, enligt Tommy Nilsson.

– Förra året minskade befolkningen med 111 personer, och det är 5,4 miljoner mindre i budget. Så att den viktigaste frågan för framtiden är att vi ska bli fler personer i kommunen, inte fortsätta att minska.

Kalix hoppas på ekonomisk hjälp

Och som kommun utan befolkningstillväxt hoppas man också på ekonomisk hjälp.

– Vi hoppas att regeringen ser det här, att man kan tillskjuta medel så vi ska klara framtiden. Men vi måste också minska våra kostnader som kommun. Det är en kombination av olika åtgärder, säger Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer