Här avtäcks skylten för det nya naturreservatet Jielkká-Rijmagåbbå i Jokkmokks kommun. Foto: Camilla Carlsson/Länsstyrelsen

40 års kamp över – unika gammelskogen i Jokkmokk blir naturreservat

Uppdaterad
Publicerad

Idag inviger Länsstyrelsen det nästan 400 kvadratkilometer stora naturreservatet Jielkká-Rijmagåbbå i Jokkmokks kommun, i närvaro av bland annat Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi.

Jielkká-Rijmagåbbå ingår i ett pärlband av unika gammelskogar längs fjällkanten, med omfattande och opåverkade skogliga ekosystem.

– Idag är det strålande sol och idealiska förhållanden för den här invigningen och det blir en jättefin uppslutning av människor som bryr sig mycket om naturskydd, säger Camilla Carlsson vid Länsstyrelsen.

”Dag i glädjens tecken”

Arbetet med att uppmärksamma områdets höga naturvärden för friluftsliv, rennäring och biologisk mångfald har pågått ända sedan 1980-talet, då statliga Domänverket ville avverka skogen.

– Det är en dag i glädjens tecken som vi har väntat på och ett tillfälle att hylla alla som kämpat för området så länge.

Över 400 kvadratkilometer invigs

Nu kan jägare, renskötare, naturskyddare och biologer i Jokkmokk och Porjus som kämpat för att skydda Jielkká-Rijmagåbbå pusta ut då gammelskogen på över 400 kvadratkilometer invigs som naturreservat.

– Det har varit jätteviktigt att människor lokalt lyft och kämpat för den här frågan. Länsstyrelsen kom ju in fört 2003 och började inventera skogen och nu har äntligen regeringen tagit beslutet om att det blir ett naturreservat, säger Camilla Carlsson.

Invigningen har rönt stort intresse i naturvårdssverige och kommer att ske i närvaro av bland annat Jokkmokks kommunalråd Henrik Blind, Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi, Mars Karström från organisationen Steget före samt andra naturvårdsprofiler och experter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.