Anastasiiia Zaitseva, Raisa Mezentseva och Oleksandr Dubinko .

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kommer pengarna att räcka?” – hör ukrainare i Norrbotten som undrar hur framtiden ska bli med det nya lagförslaget. Foto: Kateryna Yemets/SVT

Stor oro bland ukrainska flyktingar i Norrbotten efter regeringens nya förslag

Uppdaterad
Publicerad

Hur ska ekonomin gå ihop som flyktning när man ska betala hela hyran själv men varken får barnbidrag eller bostadsbidrag? Många ukrainska flyktingar i Luleå känner oro efter regeringens nya lagförslag.

Enligt ett nytt lagförslag ska ukrainska flyktingar folkbokföras i Sverige och få svenskt personnummer, om de varit här i minst ett år.

– Det blir trevligt att kunna använda Bank ID, få rabatter i butiker och lättare kunna boka tid hos läkaren, säger Anastasiia Zaitseva som flytt från kriget i Ukraina och nu arbetar som lärare i Luleå.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Bidragen som dras in

Men enligt förslaget kommer de ukrainska flyktingarna varken att kunna få barnbidrag eller bostadsbidrag.

Många undrar nu hur de ska få pengarna att räcka, när de fortfarande inte får hjälp med boendekostnader från Migrationsverket, utan måste betala hela hyran själva.

Raisa Mezimtseva bor i Luleå med sin son och arbetar som städare. Hon vet inte om hon kommer att ha tillräckligt med pengar för att betala för vårdbesöken, när det med förslaget äntligen blir möjligt för henne att även få läkarvård som inte är akut i Sverige.

– Under de senaste två åren har min hälsa försämrats, säger Raisa Mezimtseva.

”Kommer lönen att räcka”

Osäkerheten kring vad förslaget innebär är stor i den ukrainska gruppen.

– Jag vet inte om min dotter som är 17 år kommer att kunna få studiestöd från CSN. Jag vill att hon ska kunna studera och få en framtid på arbetsmarknaden. Men kommer min lön att räcka till allt?, frågar sig Yuliia Kaliuzhna som arbetar som sömmerska i Luleå.

Se fler ukrainare berätta vad de oroar sig för i klippet ovan.

Ukrainska flyktingen och sömmerskan Yuliia Kaliuzhna i Luleå. Foto: Kateryna Yemets/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Mer i ämnet