Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör flera ukrainskor berätta om drömlivet i Boden. Foto: Erica Olofsson/SVT

I Boden har över hälften av ukrainarna fått jobb

Publicerad

Bodens kommun har lyckats integrera många av de ukrainare som kom till kommunen under flyktingvågen. Och nu vill andra kommuner ta efter. Samtidigt lockas ukrainare från flera håll i landet av möjligheterna här.

Av 190 ukrainare som deltagit integrationsprojekten i Boden har över hälften fått språkstöd, bostad och arbete.

Och nu vill andra svenska kommuner ta lärdom.

Norrbotten och kriget i Ukraina

– Det är många som hör av sig men vi har så fullt upp med allt nytt som sker i Boden just nu att vi inte hunnit dela med oss av hur vi jobbar till alla som önskar, säger enhetschef Thomas Knutsson.

”Alla kan bidra med något”

Boden är en av de kommuner som står i startgroparna med ett nytt stålverk i den gröna industriomställningen i norr och kommunen skriker efter arbetskraft.

– Vi behöver varenda skalle och det har nog gjort att vi vågat tänka utanför boxen. Eller man kan säga att vi har slängt den där boxen och tänkt helt nytt och det har lönat sig, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur blev Boden så bra på integration? Thomas Knutsson, enhetschef på JobbCenter, nämner fyra framgångsfaktorer i videon. Foto: Erica Olofsson/SVT

Ukrainare lämnar södra Sverige för Boden

Dessutom har möjligheterna till jobb och boende lett till nio ukrainska flyttlass gått från södra Sverige till Boden. En till är på väg just nu.

Och det ser ut att bli ännu fler.

– De ringer hela tiden och jag får massor av frågor på sociala medier från intresserade ukrainare, säger Olha Musiienko vid JobbCenter.

Den nya integrationsmodellen som växt fram i Boden bygger på tre EU-finansierade projekt vid JobbCenter och Lärcentrum.

I videon hör du flera ukrainskor som fått jobb i Boden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Mer i ämnet