Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör migrationsministern om det nya lagförslaget: ”Man får en helt annan tillgång den svenska sjukvården” Foto: Vlada Cakic

Migrationsministern: Ny lag ska göra livet lättare för ukrainare

Publicerad

Regeringen har presenterat ett nytt lagförslag som gör att ukrainska flyktingar ska kunna folkbokföra sig i Sverige.

Det kommer att underlätta deras liv här, enligt migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).

Lagförslaget innebär att ukrainare som har varit i Sverige i minst ett år kommer kunna folkbokföras samt få en etableringsersättning på 308 kronor om dagen, i stället för nuvarande dagersättning på 71 kronor.

– Det innebär att man får helt annan tillgång till den svenska sjukvården, möjlighet att få bank-id och även en betydligt högre ersättning per dag, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) vid en pressträff med riksdagsjournalisterna.

”Hoppas på före årsskiftet”

Lagförslaget ska skickas ut på remiss om några veckor. Därefter hoppas Malmer Stenergard att en proposition till riksdagen kan snabbehandlas så att ukrainarna kan få ett personnummer före årsskiftet.

– Jag hoppas på gott samarbete med riksdagen.

Ingen höjning för andra asylsökande

Lagförslaget innebär dock inte en höjning av dagersättningen för de asylsökande om inte är ukrainare. Dagersättningen på 71 kronor gäller fortsatt.

Ukrainarna får möjlighet att folkbokföras men de som är asylsökande ska in i en ny mottagningsprocess som nu byggs ut, säger migrationsministern.

– Det ska vara obligatoriskt att bo på mottagningscenter respektive återvändandecenter. Där har man full tillgång till mat och husrum och då har man inte behov till dagsersättning på samma sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.