Rastplatsen vid norra Luossajärvi i Kiruna är utfylld med 400 ton grus utan att något har sökt marklov. Foto: Hans Sternlund/SVT

400 ton grus hälldes ut vid sjöstrand i Kiruna – utan marklov

Uppdaterad
Publicerad

I början av juli fylldes rastplatsen vid norra Luossajärvi i Kiruna ut med 400 ton grus – utan att någon sökt marklov eller dispens från strandskyddsreglerna.

Därför öppnar miljö-och byggnadsförvaltningen nu ett nytt tillsynsärende för att utreda frågan.

SVT Nyheter Norrbotten har tidigare berättat om den sandstrand i Kurravaara som har anlagts utan tillstånd.

Nu visar det sig att det finns ytterligare ett fall i Kiruna kommun där stora mängder grus har lagts ut utan marklov. I det nu aktuella fallet handlar det dock om mer än fem gånger så mycket grus.

Öppnar nytt tillsynsärende

En person som deltagit i arbetet vid norra Luossajärvisjön skrev i början av juli på sociala medier om hur man ”städat rastplatsen” och ”fyllt på med 400 ton grus”.

SVT Nyheter Norrbotten har sökt personen för en kommentar, men denne vill inte ställa upp på en intervju.

Kirunas tillförordnade bygglovschef Athan Metaxiotis säger till SVT att förvaltningen inte har känt till aktiviteterna och att inga tillstånd har sökts.

– Det kan vara så att det behövs ett marklov eller ett beslut om dispens från strandskyddsreglerna och därför skapar vi nu ett tillsynsärende för att besöka platsen och se vad som är gjort och om det är tillståndspliktigt, säger Athan Metaxiotis.

”Rätt ska vara rätt”

Miljö- och byggnämndens ordförande Sten Nylén (SJVP) håller med om det.

– Det är bra att man gör en kontroll av uppgifterna. Rätt ska vara rätt. Speciellt som vi också utreder den anmälda sandstranden i Kurravaara, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.