Kirunas kommunalråd Gunnar Selberg får dispens från strandskyddet. Tjänstemännen ville tvärtom men politikerna kör över beslutet. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Politikerna kör över tjänstemännen i Kiruna – kommunalrådet får dispens från strandskyddet

Uppdaterad
Publicerad

Kirunas kommunalråd Gunnar Selberg (C) har fått dispens från strandskyddsreglerna för fem byggnader i Kurravaara i efterhand.

Politikerna körde därmed över tjänstemännen som inte ville gå med på undantag från bestämmelserna.

Gunnar Selberg driver en campinganläggning i Kurravaara, men fem av byggnaderna har ansetts vara ett avsteg från strandskyddsbestämmelserna och ett misstänkt miljöbrott.

Och det skulle i värsta fall ha kunnat leda till att han måste riva eller flytta ett förråd, två bastutunnor, en panoramastuga och en receptionsbyggnad.

Dispens för kommunalrådet

Men Gunnar Selberg begärde dispens från strandskyddet och på torsdagen fattade politikerna i miljö-och byggnadsnämndens beslutet att gå på kommunalrådets linje för att värna om turistutvecklingen i kommunen.

Förvaltningens tjänstemän ville inte medge undantag från reglerna, men nämndens ledamöter fattade ändå det kontroversiella beslutet.

– Jag kan bekräfta att vi fattat ett beslut om strandskyddsdispens för kommunalrådet, men jag vill inte säga mer eftersom protokollet justeras först på torsdag i nästa vecka, säger nämndens ordförande Sten Nylén (SJVP).

”Nöjd, men inte överraskad”

– Jag är nöjd, men inte speciellt överraskad. Fullmäktige har varit eniga om att vi ska utveckla turismen i Kurravaara som är ett LIS-område,  alltså landsbygdsutveckling i strandnära läge. Därför hade det varit märkligt om beslutet blivit annorlunda, säger Gunnar Selberg som inte kan förstå varför tjänstemännen sade nej.

– Jag är förvånad över det. Tjänstemännen ska ju jobba i den riktning som fullmäktige pekat ut och inte gå emot den, säger han.

Tjänstemännen sade nej

I miljö-och byggnadsförvaltningens yttrande inför beslutet vill tjänstemännen inte medge undantag från bestämmelserna för att de anser att inget särskilt skäl för det finns.

”De nu sökta byggnaderna måste inte för sin funktion ligga vid vattnet. Det har inte heller i övrigt framkommit att behovet inte kan tillgodoses utanför området. Således går den sökta åtgärden emot strandskyddets syften.” skriver Athan Metaxiotis, vikarierande bygglovschef i Kiruna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.