Marko Tuhkanen utsågs till 45-årigens offentliga försvarare.

45-åringen förnekar all inblandning i mordet

Uppdaterad
Publicerad

Den anhållne 45-åringen är förvånad över brottsmisstankarna och förnekar all slags inblandning i mordet och rånet i Kalamark 2004.
Och enligt uppgifter ska 45-åringen vara samma man som pekade ut Linna som gärningsman, det rapporterar Norrbottens Media.

Det var på onsdag förmiddag som den 45-årige mannen anhölls, misstänkt för medhjälp till mord och rån i Kalamark för tretton år sedan. Och enligt uppgifter till Norrbottens Media är den anhållne mannen samma man som var åklagarens huvudvittne i rättegången med Kaj Linna som dömdes för mordet.

Redan i tingsrättens dom stod det att det inte gick att bortse från att huvudvittnet själv kan ha varit inblandad i mordet.

Linnas advokat har även i resningsansökan presenterat en lång nyinspelad film med huvudvittnet i rättegången mot Linna, för att visa att denne har lämnat felaktiga uppgifter och har ändrat sig på viktiga punkter.

”Förnekar allt”

Marko Tuhkanen utsågs till 45-åringens offentliga försvarare. Och på onsdag eftermiddag hade de två en telefonkonferens och efteråt var Tuhkanen fåordig på grund av förundersökningssekretessen.

Men han kunde i alla fall säga hur hans klient ställer sig till anklagelserna.

– Han är förvånad över att sådana här misstankar riktas mot honom. Han förnekar bestämt all delaktighet i det han är misstänkt för.

Längre förhör

Marko Tuhkanen försöker nu ta reda på vilka omständigheter som lett till beslutet om ett anhållande, mer än att hans klien förekommit i den ursprungliga utredningen.

– Jag jobbar på det, men jag har hittills inte varit särskilt framgångsrik, säger han.

Vad händer nu?

– Vi ska hålla ett längre förhör i morgon och då kommer jag att vara på plats. Sedan har åklagaren tid på sig till lördagen om han ska begära min klient häktad eller inte, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kalamarksmordet

Mer i ämnet