50 elevassistenter sägs upp – oenighet mellan skolledning och rektorer

Uppdaterad
Publicerad

Kirunas skolchef Eva Lönnelid säger att skolorna har överskridit budgeten för extra ordinära kostnader och det innebär att 78 elevassistenter i Kiruna blir 28.

Under åren 2017 – 2018 och prognosen för 2019 har budgeten för extraordinarie kostnader överskridits med 15 miljoner och det på en budget på 30 miljoner kronor per år.

Den största orsaken till att kultur- och utbildningsförvaltningen överskridit budgeten är kostnader för elevassistenter.

Och därför har den politiska kommunledningen beslutat att minska antalet elevassistenter från 78 till 28. Det innebär att 25 fastanställda kommer att varslas samtidigt som 25 vikarier redan har fått sluta under sommaren

– Rektorerna har inte haft koll på sin budget och förvaltningen har inte haft uppföljning och kontroll, säger Eva Lönnelid skolchef Kirunakommun.

– Den budget vi har haft har inte varit kompatibel med de behov vi har haft i verksamheten, säger Katarina Wedegren från Lärarförbundet Skoledarna.

Nu riktar skolchefen kritik mot rektorerna och menar att de har använt elevassistenterna på ett felaktigt sätt, och menar att rektorerna överskridit budgeten genom att elevassistenter har fått vara kvar fast behoven har försvunnit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.