Facket befarar ökad arbetsbelastning för lärare när elevassistenter försvinner Foto: SVT

Stor oro bland Kirunas lärare när elevassistenter försvinner

Uppdaterad
Publicerad

50 av 78 elevassistenter försvinner i Kirunas skolor. Nu är lärarna oroliga över sin och elevernas situation i framtiden.

Nu befarar facken att det blir en ökad arbetsbelastning för lärarna i en organisation som redan i dag har stora behov och att det kan bli oroligt i klassrummen.

– Redan i dag är sjuktalen höga på grund av hög arbetsbelastning och nu är många lärare orolig att det blir ännu högre arbetsbelastning när det kommer att finnas färre vuxna i klassverksamheten när en ensam lärare ska ansvara över en stor grupp, säger Maria Johansson ordförande lärarförbundet i Kiruna.

Skolchefen är av annan åsikt

Skolchefen Eva Lönnelid håller inte med facken, hon menar att det handlar om lärarens ledarskap till stor del, hur man utformar lärandesituationen i klassrummet.

– Vi har varit för många vuxna i klassrummen i Kiruna kommun, säger Eva Lönnelid.

Nu ska man ha bättre ledning och styrning, och utbilda de kvarvarande elevassistenterna  som hamnar i en pool för alla Kiruna kommuns skolor.

Även kompetenshöjning för lärarna, specialpedagogik för lärande och lärarens roll i klassrummet och andra utbildningar som kommer att leda till en annan proaktiv approach. Det menar Eva Lönnelid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.