Anställda inom vårdnära service vid Sunderby sjukhus och Kalix sjukhus riskerar att förlora sina jobb. Foto: SVT

55 tjänster hotas på Sunderby och Kalix sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga 55 medarbetare som arbetar med vårdnära service på Sunderby och Kalix sjukhus hotas av uppsägning.

Medarbetarna som jobbar med vårdnära service avlastar sjuksköterskor och undersköterskor på vårdavdelningarna. Nu kan samtliga komma att sägas upp då verksamheten ska avvecklas.

De som arbetar med vårdnära service avlastar sjuksköterskor och undersköterskor genom att bland annat dela ut mat, städa, bädda och sköta transporter.

– Det här är extremt kortsiktigt och ansvarslöst av regionledningen. Nu ska redan hårt pressade sjuksköterskor och undersköterskor istället för att vårda patienter lägga tid på den här typen av uppgifter, det är vansinnigt, konstaterar oppositionsrådet Anders Öberg (S) i ett pressmeddelande från Socialdemokraterna.

Förhandlingarna sker under nästa vecka

Ander Öberg menar att det är tragiskt för de personer som blir av med jobbet men att det även kommer få konsekvenser för den kvarvarande personalen då de ska göra mer på färre anställda och i förlängningen för patienterna på sjukhusen då det dessutom råder anställningsstopp.

Han säger även att kompetensförsörjningen är en av sjukvårdens största utmaningar då det är brist på såväl sjuksköterskor som undersköterskor. Och tycker att det strategiskt fel att säga upp en hel arbetargrupp som är en viktig del i uppgiftsväxlingen.

– Jag häpnar över att den här typen av beslut fattas utan att oppositionen ens fått information om det men Backgård kommer väl sannolikt att ducka som vanligt och hänvisa till att det är en verksamhetsfråga, avslutar Anders Öberg.

Förhandlingar nästa vecka

Under fredag nästa vecka sker förhandlingarna.

Teija Joona, chef för division service inom Region Norrbotten, kommenterar hotet om uppsägningar:

– Vi gör ett omställningsarbete i hela Region Norrbotten för att sänka kostnaderna rejält. Ett av förslagen är att vårdnära service inte ska finnas kvar i sin nuvarande form och vi kommer att förhandla med facken under fredag i nästa vecka. Det ska också göras en konsekvensanalys av förslaget och vad det innebär i slutändan är för tidigt att säga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.