Projekt för bättre arbetsmiljö

Uppdaterad
Publicerad

Landstingsledningen hoppas att det nystartade projektet ”Vårdnära service” kan lösa vårdplats- och sköterskekrisen på sjukhusen.

Det är sex avdelningar i Kalix och Sunderbyn som deltar i projektet. 121 servicemoment ingår i en tidsstudie och det är jobb som omvårdnadspersonalen sköter i dag.

Men i framtiden ska transportörer och så kallade köksor ställa i ordning frukost, dela ut lunch, diska, tömma tvätt- och sopsäckar, rengöra sängar. sängbord och bord och transportera patienter, bara för att nämna några exempel.

Ta hand om patienter

Undersköterskan Anneli Backlund på Sunderby sjukhus är en av dem som deltar i projektet ”Vårdnära service” och hon är mycket positiv till att sköterskerollen ska renodlas.

-Det är sagt att det inte ska bli några neddragningar på undersköterskor och sjuksköterskor. Det ska bli en hjälp för oss så att vi orkar jobba med det vi gör. Vi ska ta hand om sjuka, inte springa med tvätt- och sopsäckar eller köra patienter i sängar mellan avdelningar, vilket vi gör många gånger varje dag, säger hon.

Mer gångträning

Landstingsdirektören Mats Brännström menar att det bästa med projektet är att sjukvårdspersonalen får jobba med det de är utbildade för.

-Vi vill vi skapa en bättre arbetsmiljö som förhoppningsvis kan lösa en del av de problem vi har i dag med stängda vårdplatser och brist på sköterskor, säger han.

Och undersköterskan Anneli Backlund håller med.

-Vi har stora pensionsavgångar på gång och det är svårt att få tag på nytt folk, men det här kanske gör att vi kan köra verksamheten med de anställda vi har.

Och även patienterna kan få del av de positiva effekterna.

-Jag tror att vi till och med kan få tid att rehabilitera patienterna lite som att gå ut och gå ut och gångträna dem.. Det hinner vi absolut inte nu när vi även måste sköta alla dessa servicemoment, säger Anneli Backlund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sjuksköterskebristen i Norrbotten

Mer i ämnet