Så många ska göra värnplikten i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet om att värnplikten väcks till liv kommer att beröra Norrbotten i allra högsta grad. Närmare 600 ungdomar kommer att kallas in för att göra lumpen i länet.

I länet finns tre utbildningsorter – Arméns Jägarbataljon i Arvidsjaur, I 19 och A 9 i Boden, samt F 21 i Luleå. På I 19 och A 9 kommer ungefär 500 soldater rycka in, och på F 21 ett sextiotal.

– Det här är ett bra verktyg för att öka vår operativa förmåga, säger flottiljchefen Carl-Johan Edström.

F 21:s flottiljchef, överste Carl-Johan Edström, ställer sig positiv till nyheten om att värnplikten väcks från sitt vilande tillstånd. De ungdomar födda 1999 och 2000 är den första åldersgrupp som kommer att kallas till mönstring. Målsättningen för Försvarsmakten är att 4 000 ska kallas till värnplikt. 2 500 frivilliga, och 1 500 via plikt. Och på F 21 förbereder man sig för att emot runt 60 stycken värnpliktiga.

– I dagsläget ser det ut som att vi kommer att utbilda ett sextiotal. Det ger oss ett bra verktyg att möta de krav som ställs. Både vad gäller vår operativa förmåga och vad gäller personalförsörjning, säger Carl-Johan Edström.

”Vi har den infrastruktur som behövs”

På F 21 kommer ett flertal olika förband att utbildas. Som flygflottilj behöver man utbilda bland annat flygmekaniker och räddningspersonal, som kan jämföras med en brandstation. Utöver det kommer man att utbilda stridande förband inom bevaknings- och säkerhetsområdet, så kallade flygbassäk.

– Vi har den infrastruktur som behövs vad gäller logement, samt officerare och specialistofficerare till att utbilda dessa. Så det klarar vi av, säger han.

”Försvarsmakten behöver bli mer jämställd”

Den stora skillnaden mot för hur värnplikten har sett ut historiskt är att den nu kommer att beröra såväl kvinnor som män.

– Det är bra att värnplikten är könsneutral. Försvarsmakten behöver bli mer jämställd. Vi ser redan nu ett stort intresse från kvinnor, och vi tror att intresset kommer fortsätta finnas framöver. Vi har en tydlig målsättning att bli en jämställd organisation fullt ut. Och det kommer vi att lyckas med.

Men 60 stycken soldater, det låter inte så himla saftigt?

– Där har ÖB varit tydlig. Ska mer än sammanlagt 4 000 soldater utbildas så kommer Försvarsmakten att behöva mer pengar, säger Carl-Johan Edström.

Även i Boden glädjer man sig åt beslutet.

– Det var ett väntat men glädjande besked. Nu kan vi fylla upp de platser vi har saknat. 60 procent av de yrkessoldater vi har platser till har saknats, och nu kan vi fylla upp de med värnpliktiga, säger Ulf Siverstedt, ställföreträdande regementschef på I 19.

LÄS ÄVEN: Så tycker de unga i Norrbotten om beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.