Foto: Mikael Fritzon/TT

70 björnar får fällas under licensjakten i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Totalt 70 björnar får fällas i årets licensjakt i Norrbotten.

Det är länsstyrelsen i Norrbotten som beslutat om licensjakten. Tillsammans med de 53 björnar som fälldes under vårens skyddsjakter blir det ett sammanlagt uttag på 123 björnar, det hittills högsta uttaget från länets björnstam.

Fjolårets höjda licensjaktkvot gav inte riktigt den effekt som vi önskat gällande skadorna på rennäringen och behovet av skyddsjakter under våren. Vi bedömer att det finns ett fortsatt behov av att minska eller begränsa björnstammen för att nå toleransnivån på max 10 procent förluster för rennäringen till rovdjur, säger rovdjurshandläggare Anna Danell Savela.

Målet med jakten är att på ett strukturerat sätt minska stammen till länets förvaltningsnivå på 500 individer, och därigenom minska skadorna för rennäringen till en acceptabel nivå.

Björnjakten startar den 21 augusti och pågår som längst till 30 september ovan odlingsgränsen och 15 oktober nedan odlingsgränsen.

Fem delområden

Område 1 innefattar Luleå, Boden, Piteå och Älvsbyns kommuner. Här får 10 björnar fällas.

Område 2 innefattar Arvidsjaur kommun samt nedan odlingsgränsen i Arjeplog och Jokkmokks kommuner. Här får 40 björnar fällas.

Område 3 (ovan odlingsgränsen i Jokkmokk och Arjeplogs kommuner) får 5 björnar fällas.

Område 4 (ovan odlingsgränsen i Kiruna och Gällivare kommuner) får 5 björnar fällas.

Område 5 som är resterande del av länet har fått en tilldelning på 10 björnar.

Källa: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.