En man lurade kvinnor på hundratusentals kronor. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

764 000 var för lite – därför får romansbedragaren bara dagsböter

Uppdaterad
Publicerad

Två kvinnor blir lurade på 470 000 respektive 294 000 kronor. Trots det döms mannen ”bara” till villkorlig dom och skadestånd samt 6 000 kronor i böter.

– Jag kan förstå om man tycker att det är märkligt, säger åklagaren Anders Persson.

Det handlar om belopp på belopp som en kvinna i Malmfälten och en kvinna i Östergötland skickar till mannen.

Innan det är över har summan närmat sig ett miljonbelopp till mannen som är bosatt i mellersta Sverige.

Så mycket måste svindlas för fängelse

Mannen fälldes i tingsrätten för grovt bedrägeri och grovt penningtvättbrott. Påföljden blev i linje med vad åklagaren yrkade på, nämligen villkorlig dom och dagsböter.

– När det gäller den här typen av brott finns det en praxis att man ska komma upp i 18 prisbasbelopp, omkring 800 000-900 000 kronor, för att det ska bli tal om fängelse i ett år om man är tidigare ostraffad, säger Anders Persson.

Trots domen – pengarna kan gå upp i rök

Mannen dömdes också att betala skadestånd till kvinnorna på de belopp som de har blivit av med. Men det är oklart vilka utsikter kvinnorna har att faktiskt få tillbaka några pengar.

Tingsrätten avslog en begäran om så kallad kvarstad för de 201 000 kronor som fanns kvar på mannens konto som nu är låst. Rätten ansåg att det är upp till kvinnorna att vända sig till kronofogden för att driva in pengarna.

Kan hinna flytta kvinnornas pengar

Risken är enligt Anders Persson att mannen hinner flytta pengarna när pengarna blir upplåsta i och med domen.

Den dömde mannens advokat Moa Englund Flodström säger att de kommer att överklaga domen. Hon har inte hunnit läsa den så noga att hon vill peka på något särskilt de kommer att ta fasta på i överklagan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.