Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur bedragaren gick till väga för att lura en kvinna i Malmfälten på närmaren en halv miljon kronor. Foto: SVT Grafik

Steg för steg – så lurade romansbedragaren till sig en halv miljon i Malmfälten

Uppdaterad
Publicerad

Utan att ha fått se en nytagen bild – eller ens pratat med mannen i telefon – förde kvinnan i Malmfälten över 470 000 kronor. SVT har kartlagt ett av tusentals fall av romansbedrägerier.

I takt med att användandet av sociala medier och dejtingappar har ökat så har också antalet nätbaserade bedrägerier gjort det.

Under 2023 gjordes 1 313 anmälningar som rubricerades som romansbedrägerier, enligt ny statistik från Brottsförebyggande rådet. Det är i stort sett lika många som året innan.

Åren före det har det dock skett en stadig ökning varje år.

Förlorade närmare en halv miljon

Helt nyligt fälldes en man bosatt i mellersta Sverige vid Gällivare tingsrätt för grov penningtvätt. Offret var en kvinna i Malmfälten som totalt hade skickat 470 000 till mannen innan hon insåg att hon var utsatt för ett bedrägeri.

Delar av chatthistoriken finns att läsa i polisens förundersökning. Där framgår att kvinnan förgäves försökte få mannen att skicka en nytagen bild på sig själv eller att få tala med honom i telefon.

Mannen har samtidigt haft kontakt med andra kvinnor på nätet som har gått i samma fälla. En kvinna i Östergötland förde över 294 000 kronor till mannen. Inte heller hon hade fått tala med mannen.

Skam kan ligga bakom mörkertal

När polisen har undersökt överföringarna finns det pengar från ytterligare ett antal kvinnor som av allt att döma valt att inte göra någon polisanmälan.

– Antingen skäms de så otroligt mycket eller så har de inte förstått att de har blivit utsatta för ett brott, säger Anders Persson, åklagare i Örebro som har varit med och drivit målet.

I klippet berättar vi i steg för steg hur bedrägeriet har gått till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.