Så här ser en av bilderna ut som polisen dokumenterat från olycksplatsen på Messhedsvägen, i Gällivare kommun. Den röda pilen visar var den 90-åriga kvinnan hittats. Foto: Polisens förundersökning

90-årig kvinna i Gällivare dog efter påkörning – man döms för vållande till annans död

Uppdaterad
Publicerad

En man i 50-årsåldern döms för vållande till annans död efter att ha kört på en kvinna i 90-årsåldern i Gällivare i november förra året. Olyckan inträffade i skymning när kvinnan skulle passera ett övergångsställe på Messhedsvägen.

Eftermiddagen då dödsolyckan inträffade var det regnigt och mörkt och tunn is på vägbanan. Gällivare tingsrätt skriver i domen att mannen  brustit i uppmärksamhet och inte anpassat bilens hastighet till rådande väglag,  samt att belysningen på bilen inte var tillräcklig och att han inte lämnade företräde för kvinnan när hon skulle  passera det obevakade övergångsstället.

Mannen ringde själv SOS och larmade om olyckan.

Domen vållande till annans död är villkorlig och mannen ska betala  80 dagsböter om 450 kronor och skadestånd till två personer som får vardera 30 000 kronor. Mannen själv har förnekat att han av oaktsamhet har vållat kvinnans död.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.