90 ABB-jobb försvinner till Polen

Uppdaterad
Publicerad

De senaste sju åren har ABB i Öjebyn rationaliserat hårt, över hundra anställda har sagts upp. Men nu försvinner fabriken i Öjebyn med 90 jobb och delar av produktionen flyttas till Polen.

Igår kom beskedet att ABB lägger ned och samtliga anställda skabort.

-Det är ju ingen här som inte varit anställd här i minst tio – tolv år. Många har varit här i uppåt 40 år och kanske inte harjobbat med något annat, så det är inte så lätt då, säger LorentzKarlsson, klubbordförande IF Metall på ABB i Öjebyn.

Tidigare hartillverkning flyttats till Slovakien och personalen i Öjebyn fickdå lära upp dom som skulle ta över produktionen och nu är det dagsigen när delar av produktionen ska flyttas till Lodz i Polen.

-Dåman ska avveckla en verksamhet och lägga ned den, att man då skalära upp och lära de som ska ta över jobbet och som anställd har maninget val, men det är oerhört tufft för våra medlemmar, sägerAnn-Christine Lindehag-Sundström, ombudsman på IF Metall.

Vadsäger du om att man nu ska flytta en del av produktionen tillPolen?

-Jag vet inte, det känns väl inte så himla kul, men dom harväl andra löner, säger Lorentz Karlsson, klubbordförande IF Metallpå ABB i Öjebyn.

Hur mycket lägre är lönerna i Polen jämfört medhär i Piteå?

-Det är ju skillnad på lönerna mellan Polen ochSverige, exakt hur mycket ska jag inte ge mig in på, det skiljernog ganska mycket mellan olika arbetsuppgifter också, säger MagnusStröm, affärsområdeschef på ABB.

Hur dåligt går den här enheten?

-Den uppfyller inte de lönsamhetskrav som vi har inom ABB ochvolymerna faller också och tyvärr är prognoserna att dom kommer attfortsätta att falla och därför är vi tvungen att ta ett beslut,säger Magnus Ström.

Men den bilden fick inte Piteås kommunalrådPeter Roslund när han igår pratade med ABB:s HR-chef om hur passlönsam fabriken i Öjebyn är.

-Vad jag fick veta så har dom intehaft röda siffror, kanske inte någon jättevinst, men ändå att dethar gått plus och att orderböckerna är hyfsat fyllda så därför dampdet här ned som en riktig bomb, säger Peter Roslund (S) kommunalrådi Piteå.

Peter Roslund som själv jobbat på fabriken i Öjebyn islutet av 1980-talet anser att ABB borde ha kontaktat kommunen föratt höra om kommunen kunde hjälpa till på något sätt.

-Verksamhetsom inte bär sig ekonomiskt, det förstår jag att man måste göranågot åt, men om det bara handlar om att vinsten i Öjebyn inte ärtillräckligt stor och att den blir större i Polen så då blir man juväldigt beklämd över hur man ser på verksamhet och människorsförsörjning, säger Peter Roslund (S) kommunalråd i Piteå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.