Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Leia Ekberg som en dag drömmer om att spela för Piteå IF. Foto: Simon Vikström/SVT

A-laget avgörande för flickfotbollen i Piteå: ”Behövs fler kvinnliga förebilder”

Uppdaterad
Publicerad

För många flickor i Piteå är drömmen att en dag spela fotboll i Damallsvenskan. En dröm som på sikt kan försvinna när Piteå IF får allt svårare att följa med den ekonomiska utvecklingen.

Piteå är fotbollshuvudstaden i Norrbotten. I spetsen finns Piteå IF dam som precis sparkat igång sin säsong i Damallsvenskan och här om dagen blev laget svenska cupmästare i fotboll.

Under representationslaget har föreningen ett dussintal lag på flicksidan, där många spelare en dag drömmer om att ta sig till A-laget.

Men vägen dit blir allt mer hotad när andra lag växlar upp och blir mer professionella, då får Piteåföreningen svårt att hänga med.

– Vi kan inte ta det för givet längre. Något stort måste hända för att vi ska kunna vara kvar, säger Piteå IF dams ordförande Jennie Kaarle.

Stor betydelse för framtida utövare

Piteås damlag slåss återigen mot de stora drakarna i fotbollssverige. Att de tillhör den bästa serien ger nästa generation extra motivation.

– Det är superviktigt att de finns och att man är nära dem. För jag drömmer om att spela i A-laget någon dag, säger 14-åriga Leia Ekberg.

I klippet hör du mer om drömmarna hos Piteås framtida stjärnor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.