Foto: SVT (arkiv)

Abbott: ”Viktigt att lyfta frågan”

Uppdaterad
Publicerad

Förre Luleå Hockey-spelaren Cam Abbott tvingades avsluta karriären i förtid efter flera smällar mot huvudet.

Cam Abbott lämnade isen blödande och med hjärnskakning efter en tackling under Luleå Hockeys slutspel mot Frölunda 2015. Den sista i en rad smällar som tvingade honom lägga av.

– Jag hade nått en punkt då smällarna besvärade mig, inte i dagar eller veckor utan i månader. Under en period på sjutton månader hade jag några ganska allvarliga problem. Jag skulle inte säga att jag haft tur, men jag hade vett att inse att det var nog, säger han om beslutet.

hjärnskakning inom elithockey

Besväras fortfarande

Även fast han slutade i förtid har Abbott fortfarande men efter smällarna, av och till. Han går inte in närmare på hur besvären kan se ut, men säger att han inte är orolig för hans mentala eller fysiska hälsa, eller för framtiden.

– Jag har fortfarande dagar då jag har en del bekymmer, och hur mycket jag än saknar att spela så var det det enda beslutet för mig och min familj.

Han har inte läst den nya forskningsrapporten från Mascha Pauelsen och Yelverton Tegner, men är engagerad i frågan och vill se lösningar för att minska antalet huvudsmällar.

– Till viss mån är det en del av spelet, jag tror inte man kan eliminera alla. Men det är viktigt att utforska olika alternativ som kan hjälpa att minska antalet. Det handlar om respekt för spelarna, både proffsen och neråt. Men spelet har också ändrats, det är klart snabbare nu. Spelarna är snabbare och större, och jag tror vi nått gränsen för hur fort spelare kan fatta beslut på isen och reagera.

Viktigt upplysa ungdomar

Abbott, som idag är tränare för Växjös J20-lag, pratar också om vikten att lyfta frågan för ungdomarnas skull.

– Det drabbar allt fler ungdomar, och jag känner med dem eftersom de kanske inte hade samma resurser kring sig som jag haft. Och det är en mörk väg att vandra för ungdomar som drabbas.

Men trots alla smällar Cam Abbott själv drabbats av ångrar han ingenting, och är inte orolig att få bestående men senare i livet.

– Det hjälper ingenting att oroa sig. Vi tar välgrundade beslut varje dag och jag har alltid insett riskerna. Jag är bekväm i mig själv och tacksam för den karriär jag haft, och för den hjälp jag fått – speciellt från Dr. Yelverton och personalen i Luelå, säger Cam Abbott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

hjärnskakning inom elithockey

Mer i ämnet