I en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) skriver anmälaren att den misslyckade aborten kunde ha upptäckts tidigare om kvinnan fått gå på ett återbesök. I stället blev kvinnan tvungen att genomgå en sen abort efter tillstånd från Socialstyrelsen.
Den sena, och andra, aborten skedde då efter vecka 22, vilket betyder att fostret föddes levande. Enligt anmälaren till IVO levde fostret i 20-30 minuter utan att någon barnläkare tillkallades, enligt anmälan till IVO.
IVO kritiserar landstinget
Inspektionen för vård och omsorg kritiserar nu Norrbottens landsting för att inte ha fullgjort sitt uppföljningsansvar i fråga om att fastställa att en graviditet avslutats efter en tidig medicinsk abort. Myndigheten riktar även kritik mot landstinget för en bristande dokumentation.
Däremot finner IVO inga skäl att kritisera landstinget när det kommer till omhändertagandet av fostret efter den sena aborten. Detta då den medicinska aborten skedde när det första läkemedlet av två intogs på abortmottagningen.
Ändrade rutiner
Sjukhuset har ändrat sina rutiner från och med den 4 juni 2015 för patienter som genomgår medicinsk abort från vecka nio till vecka 12, uppger IVO i sitt yttrande. Förändringen innebär att patienter ska kontrolleras med vaginalt ultraljud redan dagen efter den medicinska aborten.