Advokat Jan Wennerbrant företräder den dömde Bo Nilsson. Foto: SVT

Advokaten: ”Inget tidigare rättsfall med den här symbolen”

Publicerad

Tingsrätten dömde Bo Nilsson för hets mot folkgrupp efter att han burit en så kallad Totemkopfsymbol på jackärmen under en intervju. Och Nilssons advokat menar att fallet är unikt eftersom det inte finns några tidigare rättsfall med just den symbolen.

Det var under en intervju med Nordfront Media som Nilsson bar en Totenkopfsymbol på jackärmen. Tingsrätten hade bland annat kallat den välkände historikern Dick Harrisson som fick redogöra för symbolens betydelse och enligt honom fanns ett tydligt samband inte bara till nazismen utan även med SS och tredje pansardivisionen i Waffen SS som hette just Totenkopf, dödskallen.

Unikt rättsfall

Enligt Bo Nilssons advokat Jan Wennerbrandt finns inga tidigare kända rättsfall med just Totemkopfsymbolen och frågan i tingsrätten kom därför att handla om huruvida användandet av symbolen kan betecknas som hets mot folkgrupp.

– Det ställer en del intressanta frågor om hur man får använda sig av sin yttrandefrihet och om användandet av just den här symbolen är hets mot folkgrupp, säger Jan Wennerbrandt.

Kommer domen att överklagas?

– Jag har inte hunnit prata med min klient ännu men spontant tror jag att vi kommer att överklaga domen.

Bo Nilsson dömdes till böter på 5.000 kronor och eftersom det handlar om ett bötesbrott krävs prövningstillstånd för att hovrätten ska ta upp fallet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer