Foto: Janerik Henriksson/TT, Anders Wiklund/TT

Fullmäktigekandidat döms för hets mot folkgrupp

Publicerad

Bo Nilsson – som kan ta plats i kommunfullmäktige i Boden 2018 – har dömts för hets mot folkgrupp. Detta efter att han burit en nazistsymbol på jackärmen under en intervju.

Det var under en intervju med Nordfront Media som Nilsson bar en Totenkopfsymbol – som är en specifik nazistsymbol – på jackärmen. Intervjun skedde för ett år sedan i Stockholm och fanns tillgänglig för alla att se på internet.

I tingsrätten har åklagaren åberopat fotografier av den aktuella jackan samt spelat upp den film som lagts upp på internet. Vittnesförhör har även hållits med den välkände historikern Dick Harrison som redogjort vad symbolen betyder.

– Just den symbol han har på sig och som man kunde se på Youtube förknippas inte bara med nazismen utan med SS och framför allt med tredje pansardivisionen i Waffen SS som hette Totenkopf, dödskallen. De var en av de mest notoriska krigsförbrytarna vi haft under 1900-talet, sa Dick Harrison till SVT tidigare i år.

Syftar till SS i intervjun

Nu har tingsrätten dömt Bo Nilsson för hets mot folkgrupp. Han döms för att han burit symbolen i samband med det han uttryckte i intervjun. I intervjun har han talat om ”överlagt mord på nationalstaten” och ”det egna folket och rasen”.

Rätten menar att det utgör en klar och otvetydig hänsyftning till Tredje riket och specifikt SS, som i det allmänna medvetandet är förknippat med massutrotning av främst människor av judisk härkomst.

Nilsson ska betala en dagsböter på totalt 5.000 kronor.

Förnekar brott

Nilsson förnekar brott och menar att han varit helt ovetande om att filmen skulle läggas upp på Youtube. Han berättar vidare i förhör att han endast trodde att intervjun skulle ses av likasinnade på Nordfronts hemsida, och om han hade vetat att intervjun skulle spridas skulle han ha vänt andra jackärmen mot kameran.

Kandiderar till kommunfullmäktige

Till hösten ställer 70-årige Bo Nilsson upp i kommunvalet i Boden 2018 för att representera den nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen. Han har sedan tidigare dömts för flera grova våldsbrott, bland annat för misshandel samt olaga hot, och har avtjänat flera fängelsestraff.

LÄS MER: Nilssons advokat: ”Inget tidigare rättsfall med den här symbolen”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer