Afghaner uppmanas skriva nya ansökningar

Uppdaterad
Publicerad

Det går inte att hungerstrejka sig till ett uppehållstillstånd – det är klara besked från Migrationsverket i Boden i dag.

Men verkets rättschef uppmanar ändå afganerna att skriva nya ansökningar med individuella skäl.

Migrationsverkets tillförordnade rättschef, Fredrik Beijer, var på snabbesök i dag för att för att träffa personalen och diskutera asylprövningar och svårigheterna som det innebär med olika grupper.

Hungerstrejk i Boden

-Det är väldigt sorligt och tragiskt att se människor vara så desperata att de tar till såna här åtgärder. Det berör mig och alla som jobbar här inte, förstås. Rent juridiskt kan man inte hungerstrejka sig fram till ett uppehållstillstånd, säger Fredrik Beijer, tillförordnad rättschef på Migrationsverket.

Migrationsverket kommer inte att ge med sig på grund av hungerstrejken – hur lång den än blir – det är dagens besked.

Men trots det så ser Fredrik Beijer vissa möjligheter och hans råd till de hungerstrejkande är att de ska skriva nya ansökningar.

-Om man vet med sig att det finns individuella skäl så är det man ska göra. Det är den juridiska nyckeln som finns i det här fallet. Vi bedömer inte ärendena kollektivt, säger Fredrik Beijer.

Protestaktionen ser ut att bli långvarig eftersom det i dag restes ett tält där de hungerstrejkande kan söka skydd vid dåligt väder.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hungerstrejk i Boden

Mer i ämnet