Hör krigsveteranen David Ströms berättelse om vad som hände honom under insatsen i Afghanistan och vad han tänker om att den nu är avslutad. Foto: SVT/Privat

Krigsveteranen David skadades svårt i Afghanistan – fick lära sig gå på nytt

Uppdaterad
Publicerad

Fem svenskar dog och flera skadades under insatsen i Afghanistan som nu har avslutats. Krigsveteranen David Ström från Luleå var en av dem som skadades svårt – men tycker ändå att insatsen var värt det.

– Det lidande svenska soldater fått utstå är ingenting i jämförelse med det lidande som befolkningen i Afghanistan hade fått utstå om vi inte vore där, säger David Ström.

I tisdags landade de sista svenska soldaterna som återvänt från Afghanistan och insatsen avslutades därmed officiellt i veckan. 2009 var David Ström från Luleå på plats, men allt fick att abrupt slut på väg mot staden Mazar-e Sharif.

Talibanernas maktövertagande

Vägbomb under bilen

På väg till byn, som ligger i norra Afghanistan, var bilarna utrustade med bombavsökning. De hittade en vägbomb som grävdes upp och sprängdes. Därefter satte de sig i bilarna igen men kom bara några meter innan det small.

Ytterligare en vägbomb var placerad längs deras färdväg och exploderade precis under deras bil där tolken Hammid satt i baksätet.

Tolken omkom direkt

Bredvid David, som också satt i baksätet, stod Davids kollega uppluckad vid en kulspruta. Kollegan skickades iväg flera meter när den sju ton tunga terrängbil 16 for upp i luften och landade på taket.

– Hammid, tolken som satt bredvid mig, omkommer direkt och vi andra fyra svenskar i bilen såras ganska svårt, säger David Ström.

Fick bättre stöd eftersom

David Ström skadades svårt i attacken och det tog flera år för honom att komma tillbaka. Efter tidigare insatser utomlands har det riktats kritik mot Sveriges kunskaper i att hjälpa veteraner tillbaka till ett civilt liv, men David Ström såg hur det förbättrades efter deras insats.

– Jag har hört historierna från Balkan och det har inte varit bra. Det var inte jättebra när vi kom hem, initialt, men där påbörjades det nya arbetet med oss veteraner.

Hör David Ström berätta sin historia i videon ovan och vad han tänker om den avslutade insatsen i Afghanistan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet