Det blev känslosamt när ett antal människor demonstrerade mot talibaneras maktövertagande i Afghanistan. – Det är som att jag har tappat mitt hem, säger Lisa Kakar till SVT. Foto: Filip Hannu/SVT

Lisa i Luleå kämpar för att nå familjen i Afghanistan: ”Människor är i fara”

Uppdaterad
Publicerad

I Norrbotten är det många afghaner som på avstånd tvingas följa det som deras familjer nu står inför när talibanerna tagit över landet. Lisa Kakar i Luleå kämpar varje dag för att försöka få kontakt med sin familj.

– Det är som att jag redan förlorat mitt hem, säger hon.

Efter att talibanera tog över Kabul har flera medier rapporterat om att få kvinnor syns ute på gatorna. Telefonnätet har även legat nere under perioder, vilket gör det svårt alla som vill få kontakt med sina anhöriga.

– Igår och idag har jag kunnat prata med dem men jag vet inte om jag kommer kunna nå dem igen, säger Lisa Kakar.

”Kvinnor är i mest fara i Afghanistan”

Efter att talibanerna tog över huvudstaden sa de att även kvinnor som arbetade inom staten skulle tillbaka i arbete. Men det är inte den bilden afghaner i Luleå har fått när de pratar med sina anhöriga.

De vittnar istället om att kvinnor har fått vända i dörren vid sina arbetsplatser – samtidigt som männen släppts in.

– Kvinnor är i mest fara i Afghanistan. Tänk dig att allt hopp försvinner, du är fast i hemmet och kommer inte ha rätt till utbildning, gå till jobbet eller ens ta ett djupt andetag utomhus, säger Lisa Kakar.

Hör hennes känslosamma vädjan till alla svenskar och omvärlden i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.