Här är talibanernas tvetydiga löften: ”Sharialagar ska gälla”

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnors rättigheter ska respekteras, men inom ramarna för sharia. Det lovade talibanerna på sin första internationella presskonferens efter maktövertagandet i Afghanistan.

– Det här är vad talibanerna själva säger, många bedömare uttrycker oro över hur det kommer att bli i praktiken, säger SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg.

Talibanrörelsen fortsätter med sin något nedtonade retorik även om budskapet stundtals är tvetydigt. På tisdagens presskonferens meddelade rörelsen att Sharialagar ska gälla i Afghanistan och kvinnor ska få arbeta och utbilda sig ”inom ramarna” för dessa.

– Vi vill försäkra er om att det inte kommer att ske någon diskriminering mot kvinnor, inom vårt ramverk för sharia, säger den fundamentalistiska rörelsens talesman Zabihullah Mujahid.

Dessutom ska relationerna med andra länder bibehållas och fri press tillåtas – men den ska både verka för ”enighet” i landet och måste förhålla sig till ”islamiska värderingar”, enligt talibanerna.

– Islam är väldigt viktigt i vårt land, inget bör gå emot islamiska värderingar, säger Zabihullah Mujahid.

Upprepar lugnande budskap

Även budskapet om att ingen hämnd kommer utkrävas, mot exempelvis tolkar och andra som arbetat för andra länder, upprepades vid presskonferensen.

Det trots att det finns flera uppgifter om att talibanerna redan gått från hus till hus och registrerat människor som arbetat för utländska organisationer i landet.

Anders Rosen, styrelseledamot i Afghanistankomittén, har bott och arbetat i landet. I SVT:s Aktuellt påpekar han att det inte är första gången som talibanerna kommer med den här typen av löften.

– Det är bara det att när man talar om kvinnors och flickors rättigheter så finns det alltid en reservation, det finns ett men. Utbildning ska utföras i enlighet med den Shariatolkning som de (talibanerna) själva gör.

Biståndsministern: Betyder ingenting

Även biståndsminister Per Olsson Fridh (MP) är skeptisk.

– Löftena betyder ingenting. Jag tror inte att vi ska lägga särskilt stor vikt vid dem eller lita på att det är någonting som vi ska utgå från när vi nu på nytt förhåller oss till ett talibanstyrt Afghanistan, säger han i Aktuellt.

Under talibanernas förra period vid styret, 1996-2001, gällde stränga religiösa lagar. Den som bröt mot dem riskerade bland annat döds- eller kroppsstraff. Kvinnoförtrycket var därtill omfattande, och fria medier var inte tillåtna.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg höll under tisdagseftermiddagen en pressträff med anledning av utvecklingen i Afghanistan. Han varnade då talibanerna för att låta Afghanistan än en gång bli en grogrund för terrorism.

Hör SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg berätta om talibanernas löften i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.