Arkivbild fågelägg Foto: SVT

Äggsamlare gör sig skyldiga till flera brott men är svåra att upptäcka

Uppdaterad
Publicerad

Den som plockar fågelägg i naturen gör sig skyldig till jaktbrott. Försöker man dessutom att annonsera ut eller sälja äggen gör man sig skyldig till artskyddsbrott eller jakthäleri. Men de är svårt att upptäcka de skyldiga och polisen beroende av tips från allmänheten till brottsligheten som man jämför med droghandel.

Handeln med hotade arter skyddas genom artskyddsförordningen. Att plocka ägg från fågelbon innebär att man, förutom att störa fåglarna i deras fortplantning, kan göra sig skyldig till flera brott. Själva plockandet av äggen är ett jaktbrott och försöker man dessutom att sälja äggen gör man sig skyldig till artskyddsbrott eller jakthäleri. Dessutom stör man fåglarna i deras fortplantning.

– En äggsamlare nöjer sig sällan med bara plockandet utan vill även skapa vad som kallas proveniens till ägget genom att fotografera och dokumentera till exempel platsen där ägget plockats. Det i sin tur är ett artskyddsbrott om det innebär att man stör fåglarna i deras fortplantning, berättar Marcus Eriksson, faunaansvarig i polisområde Norrbotten.

Jämförs med droghandel

De som jobbar med de här brotten kallas för gruppen för utredning av artskyddsbrott och kulturarvsbrott. Varje år handlägger de ett hundratal anmälningar men bara en fjärdedel går till åtal.

Det är stora summor pengar det kan handla om och polisen jämför handeln med fågelägg med droghandel.

–Hur ser man att det saknas ett ägg i ett fågelbo? Det blir en dold brottslighet där vi inom polisen är beroende av tips från allmänheten, säger Marcus Erisson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.