Per Ahl, vd Svemin

Ahl delar inte Müllers slutsatser

Uppdaterad
Publicerad

Gruvbranschen är cyklisk, det finns naturligtvis upp- och nedgångar. Det säger Per Ahl, vd för branschorganisationen Svemin i en kommentar till Arne Müllers bok ”Norrlandsparadoxen” som Nordnytt berättade om igår.

-Müller har kunskap om gruvbranschen, men vi delar kanske inte alltid hans slutsatser, säger Per Ahl, som ännu inte haft möjlighet att läsa den aktuella boken.

Han medger att konkursen för Northlands gruva i Pajala är ett bakslag, men han hoppas fortfarande på att gruvan ska kunna starta igen med nya ägare.

Gruvor i Norrbotten

-Samtidigt kan vi konstatera att såväl LKAB som Boliden under samma period har ökat sina anställda.

 Han säger att Svemins vision 2012 som sträcker sig fram till år 2 025 hittills har stämt ganska bra, även när det gäller antalet nya jobb som skapas i gruvbranschen.

Stellan Lundberg som vid konsultbolaget ÅF Infraplan som gjorde flera utredningar åt Pajala kommun i samband med Northlands gruvetablering menar att Northland haft otur.

-Våra utredningar bygger på fakta och är inga glädjekalkyler. Northland hade otur. Under uppbyggnadsskedet när man bara hade utgifter var malmpriset högt. Sedan när de började bryta malm och få inkomster, så sjönk malmpriset dramatiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvor i Norrbotten

Mer i ämnet