Mordrättegången mot den 21-åriga kvinna fortsatte i dag. Både advokat och åklagare höll sina slutpläderingar

Åklagaren: ”Det var inte nödvärn”

Uppdaterad
Publicerad

Mordrättegången mot den 21-åriga kvinna som står åtalad för mord på sin före detta pojkvän i Malmberget avslutas under tisdagen.

Både åklagaren och advokat har under eftermiddagen gett sina slutpläderingar. Åklagare Ulla-Carin Lindqvist framhöll i sin slutplädering att  den 21-åriga kvinnan har haft uppsåt att döda mannen.

– Hon har inte bara huggit en gång utan två gånger i bröstet med en stor kniv. Det har inte varit en nödvärnssituation, sa åklagaren.

Vidare i sin slutplädering sa åklagaren att kvinnan visste att mannen var på väg och att hon kunde ha ringt polisen.

– Även om hon inte planerat att använda kniven så var hon beredd att göra det.

Åklagaren sa vidare att kvinnan på grund av sin ålder och psykiska tillstånd ska dömas för dråp och ett fängelsestraff på åtta år.

Bör gå fri”

Kvinnans advokat, Magnus Müchler,  menade att hon inte har haft något uppsåt att döda.

– Hon har inte planerat att döda, utan bara hotat för att han skulle försvinna från lägenheten. Hon handlade i nödvärn och eftersom det är uppenbart att han i berusat tillstånd har skadat henne tidigare, sa advokaten.

Magnus Müchler sa vidare att kvinnan var livrädd för den tidigare pojkvännen och att tingsrätten med de förutsättningarna som lagts fram bör ogilla åtalet helt och hållet.

– Om inte bör hon fällas för grov misshandel och då bör hon gå fri, sa han.

Efter överläggning beslöt Gällivare tingsrätt att kvinnan fortfarande är misstänkt för mord, alternativt dråp, så hon får sitta kvar i häktet. Dom meddelas den 27 september.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord i Malmberget

Mer i ämnet
Mer Norrbotten
Mer Nyheter