Martin Tano

Aktieägarna stora förlorare i Northlandkonkursen

Uppdaterad
Publicerad

Northlands gruva i Kaunisvaara lever och växer nu tack vare dom pengar som har kommit in från aktieägare och långivare. Men samtidigt har många förlorat stora pengar då aktiekursen har rasat i botten.

Många småsparare har alltså förlorat sitt sparkapital och kanske precis som Martin Tano i Pajala har dom förlorat hundratusentals kronor. Anledningen var att dom trodde på Northland.

-En kompis har väl satsat ungeför lika mycket som mig, cirka 170.000 kronor. Vi har snackat ganska mycket om det där i några år, men nu har han sålt igår på en krona så han har ju gått minus jättemycket, säger Martin Tano i Pajala till Nordnytt i början av februari 2013.

Northlandkris

Stora misstag

-Dom som har satsat väldigt mycket pengar i den här sortens aktier och specifikt i vårt företag, har dom sålt så har dom ju förlorat pengar och det är väldigt sorgligt, säger Jonas Lundström, kommunikationsdirektör på Northland Resources.

Civilekonomen Daniel Bergman från Handelshögskolan i Köpenhamn skrev i sin avhandling i augusti förra året att Northland är en mycket riskfylld aktie att köpa. Han menar att Northlands företagsledning vid flera tillfällen gjort stora misstag, misstag där aktieägarna har fått ta smällen.

Märkligt”

Daniel Bergman ger ett exempel:

-Nyheten kom ju över en natt att dom saknade pengar och att plötsligt komma på att dom saknar två och en halv miljard är ju väldigt märkligt.

-Om allt är guld och gröna skogar i november och i januari upptäcker man att det saknas två och en halv miljard kronor, hur trovärdig är man som ledning då?

-Dom saknar ju all trovärdighet. Det är helt klart sorgligt för alla aktieägare och alla dom som trott på företaget och verkligen litat på ledningen. Jag förstår verkligen dom som är besvikna idag, säger Daniel Bergman, civilekonom.

Riskfyllt

Men på Northland menar man att det inte gick att förutse att kostnaderna skulle stiga så mycket.

-Det är alltid riskfyllt att vara inne i industriell verksamhet, gruvindustrin brukar räknas som särskilt riskfylld och att vara inne i ett gruvbolag som bygger upp sin första gruvverksamhet är således ännu mer riskfyllt, säger Jonas Lundström, kommunikationsdirektör på Northland Resources.

-Jag anser att dom har tagit väldigt stora risker genom att bygga så här snabbt och det till en väldigt hög kostnad och det medans dom hela tiden gett sken av att det här inte kommer att kosta så mycket, att det här överhuvudtaget inte har några risker.

-Varför har dom gjort så?

-Dom har ju hela tiden velat få in mer och mer kapital för att kunna genomföra det här, för att kunna uppnå sitt mål att kunna bygga gruvan så snabbt som möjligt och till vilken kostnad som helst. Det har dom ju lyckats med, men då gjort väldigt många aktieägare och obligationsägare besvikna, säger civilekonomen Daniel Bergman som granskat Northlands investeringsplaner.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Northlandkris

Mer i ämnet