Foto: SVT/TT

Aktivister inne på F21 i protest mot militärövning

Uppdaterad
Publicerad

Ett antal aktivister från det antimilitaristiska nätverket Ofog, Kvinnor för Fred och Folkkampanjen mot Kärnkraft-Kärnvapen tog sig idag in på den militära flygplatsen F21 utanför Luleå.

Bakgrunden är den flygövning, Arctic Challenge Exercis som hålls över Sverige, Norge och Finland. Flygövningen som innefattar nio länder varav många NATO länder, har vållat debatt.

– Det är vansinne att militära övningar får äga rum här i Norrbotten. Vi vill inte ha kriget här på vår bakgård, och ingen annanstans heller för den delen, säger Gun-Britt Mäkitalo, 68, en av aktivisterna som deltar i aktionen, i ett pressmeddelande.

Flygövning i Norrbotten2015

Die-in

Enligt aktivisterna är tanken att visa på följden av krig genom en icke våldshandling. Aktivisterna hade planerat en ”die-in” på landningsbanan i syfte att visa på krigets offer.

Sedan tidigare finns avspärrningar runt övningsområdet. Hur aktivisterna har tagit sig förbi är inte känt.

På sin hemsida har organisationen Ofog publicerat bilder som sägs vara från aktionen. Bilderna föreställer deltagare i skogen utanför alternativt innanför ett stängsel som kan vara det som omger landningsbanan. Bilder visar också aktivister på det som ser ut som själva landningsbanan.

Tio gripna

– Vid 11.40 omhändertogs de första aktivisterna. Det berättar F21:s informatör, Louise Levin.

Ytterligare en knapp timme senare hade F21:s bevakningsorganisation gripit tio personer. Samtliga har överlämnats till militärpolis som kontaktat åklagare som har beslutat att inleda en förundersökning.

Enligt Louise Levin så påverkade aktionen varken den militära övningen eller den civila trafiken på Luleå Airport.

– Gripandet gick lungt tillväga, säger hon.

Nöjda aktivister

Från aktivisterna bedömer man aktionen som lyckad.

– Det verkar vara så. Absolut. De kom långt in på området. Det säger Karin Utas Carlsson, talesperson för aktivisterna.

– Planen var att lägga sig på landningsbanan och spela död men de kom inte riktigt ända fram, säger hon.

Men utsätter ni inte både er och andra för fara?

Jo det tycker jag också och det har vi funderat på men gruppen tar ett stort ansvar och det är en ickevålds aktion och ingen får komma till skada.

Åklagaren har tagit beslut om att inleda en förundersökning mot de gripna aktivisterna. Efter förhör på tisdagseftermiddagen försattes aktivisterna på fri fot.

– De kan nog vänta sig åtal bland annat för olaga intrång, säger Linda Strömberg, jouråklagare i Luleå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygövning i Norrbotten2015

Mer i ämnet