Edla Lantto fick sin dom i dag.

Nu har Edla dömts för fredsaktionen

Publicerad

Med spade och bultsax tog sig fyra kvinnor in på landningsbanan under pågående militärövning. Idag dömdes kvinnorna vid Luleå tingsrätt.

Kvinnorna, som är mellan 28 och 79 år, döms för att i juni 2015 olovligen tagit sig in på F21 under militärövningen Arctic Challenge Exercise. Med hjälp av spade och bultsax forcerade de ett stängsel och tog sig ut på landningsbanan som är ett militärt skyddsområde.

Samtliga har erkänt de faktiska omständigheterna men motsatt sig att de ska dömas då de hävdar att de agerat i nöd i syfte att försöka stoppa förberedelse för krig och för att visa solidaritet med de som drabbas av krig.

Luleå tingsrätt slår dock fast att kvinnornas agerande inte handlade om att avvärja en konkret fara utan om att driva opinion mot den pågående militärövningen vilket inte kan ses som nödvärn. Kvinnorna döms till dagsböter på mellan 2000 – 5600 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flygövningen ACE

Mer i ämnet