Foto: SVT/TT

Aktivister gjorde intrång på F21

Publicerad

Aktivister protesterade mot en krigsövning på F21 för drygt två år sedan – nu ställs fyra personer till svars.

Det var i juni 2015 som sju personer, från det antimilitaristiska nätverket Ofog, Kvinnor för Fred och Folkkampanjen mot Kärnkraft-Kärnvapen, tog sig in på den militära flygplatsen F21 i Luleå.

Anledningen till intrånget var att de ville stoppa den pågående krigsövningen Arctic Challenge Exercis.

– Det är vansinne att militära övningar får äga rum här i Norrbotten. Vi vill inte ha kriget här på vår bakgård, och ingen annanstans heller för den delen, sa Gun-Britt Mäkitalo, 68, en av aktivisterna som deltar i aktionen, i ett pressmeddelande.

Fyra personer åtalade

Efter protesten omhändertogs flera personer och åklagaren tog beslut att inleda en förundersökning. Och imorgon, den 24 januari, ställs fyra av aktivisterna inför rätta.

– Jag gick in på krigsövningsområdet för jag ville hindra att ett större brott kan begås i och med att alla USAs stridsplan kan bära kärnvapen och därmed starta ett kärnvapenkrig, säger en av de åtalade.

Nekar till brott

Åklagaren Håkan Andersson yrkar på att samtliga ska dömas för olaga intrång. Påföljden för den typen av brott brukar vanligtvis vara böter.

De åtalade nekar till brott – men vigår att de har varit på flygplatsområdet.

Flygövningen Arctic Challenge Exercise arrangerades av Sverige, Norge och Finland och övriga deltagande länder var Schweiz, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, USA och Nederländerna.

Övningsområdet sträckte sig från Treriksröset i norr till Hemavan-Storuman-Lycksele i söder.

3 600 personer deltog – varav 2 000 är övande – samt 115 flygplan.

ACE 15 pågick mellan 25 maj och den 4 juni 2015.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flygövningen ACE

Mer i ämnet